Homepage UNIZO Zoek
Actieplan lokale toeristische productontwikkeling


U hoeft als zelfstandige ondernemer niet alles van uw overheid of van anderen te verwachten als het op toeristische kwaliteitszorg en productontwikkeling aan komt.
U kan een eigen bijdrage leveren, zonder dat u daarom dingen gaat doen die u vervreemden van uw kerntaak.

Stip aan tot welke acties u bereid bent. Denk zelf ook creatief na, en vul aan met eigen ideeën en voorstellen. Maak zelf het verschil!

Zelfstandige ondernemers (handelaars) algemeen

Individueel:

  • Attitude, toeristische gevoeligheid en zelfbewustzijn (verantwoordelijkheidszin) ontwikkelen
  • Onthaalgerichtheid versterken
  • Verzorgen van gevel en inrichting met een sterke uitstraling
  • Oorspronkelijkheid nastreven in product, assortiment
  • Oog voor promoten, aanbieden van streekeigen producten
  • Ambassadeurs door toeristische info van eigen gemeente op toog of in de winkelruimte ter beschikking te stellen
  • Ambassadeurs van lokale evenementen door uithangen van affiches en verspreiden van informatie (flyers, …)
  • Positieve meewerkingsbereidheid tegenover initiatieven van derden (evenementen, …)
  • Bedrijf openstellen voor bedrijfsbezoek, degustatie, producttentoonstelling…
  • Andere:….

In groep:

  • Ontwikkelen van een chequeboekje (kennismakingskortingen) voor de verblijver, bezoeker.
  • Bevlaggingsactie
  • Bebloemingsactie
  • Actie rond straatmuziekanimatie
  • Afstemmen openingstijden op bepaalde evenementen
  • Optillen kwaliteit eigen gezamenlijke evenementen (braderij, eindejaarsactie, …)
  • Andere:….

Horeca

Individueel

  • Alle aandachtspunten van de zelfstandige ondernemingen algemeen (zie hoger)
  • Naamgeving, huisstijl en streekgebondenheid? Of andere meerwaarde?
  • Kwaliteit, niveau en uitstraling van zaak en uitrusting (vb. meubilair…)
  • Netheid
  • Streekspecialiteiten op de kaart zetten
  • Kindvriendelijke drankjes, gerechten, porties, prijzen
  • aangepaste accommodatie voor kinderen
  • (speel-)ruimte voor kinderen
  • Verkooppunt van de streekspecialiteiten die ook genuttigd kunnen worden
  • Andere:…

In groep

  • Streekgerecht ontwikkelen en gezamenlijk promoten
  • Plaatselijke horecagids uitgeven
  • Overleg over openingstijden
  • Openingstijden bij bepaalde evenementen
  • Andere: …

Specifieke toeristische exploitaties

  • Alle aandachtspunten van de zelfstandige ondernemingen algemeen (zie hoger)
  • Bewaken van de volle kwaliteitszorg in de bedrijfsvoering
  • Werken aan veiligheidsnormen (vb. speeltuinen)
  • Fietsverhuur opzetten
  • Meedoen met fietsnetwerk, ruiterroutes e.d.
  • Andere: …

Voor meer informatie:  Nathalie Van Gelder, adviseur Toerisme

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014