Homepage UNIZO Zoek
Mobiliteit: Ondernemers vertegenwoordigen in de verkeerscommissie

Een gemeente is niet verplicht een verkeerscommissie in te richten. Als ze wel wordt ingericht is het de gemeenteraad die samenstelling, bevoegdheid en werking vastlegt. Doorgaans komt een verkeerscommissie vier keer per jaar samen.
 Een verkeerscommissie brengt advies uit over alles wat met verkeer en verkeersveiligheid te maken heeft. Zij houdt zich bezig met het bestuderen van alle verkeerstechnische problemen die een uitgebouwd verkeersbeleid kunnen bevorderen.
De gemeentelijke verkeerscommissie brengt advies uit aan zowel de gemeenteraad als het schepencollege. Het advies is niet bindend.

De verkeerscommissie kent meestal volgende samenstelling

  • de burgemeester
  • de bevoegde schepenen
  • een vertegenwoordiger van elke politieke partij
  • een vertegenwoordigers van de politiezone
  • gemeentelijke ambtenaren, technisch dienst
  • soms ook nog een vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid (afdeling wegen en verkeer) en/of provincie
  • in sommige gemeenten (maar zeer zeldzaam) is de commissie ook toegankelijk voor belangengroepen (fietsersbond, UNIZO,… ).

Gezien het niet verplicht karakter zijn verkeerscommissies niet in alle gemeenten actief. Vraag aan uw schepen lokale economie of er een verkeerscommssie actief is.

 Aangezien een verkeerscommissie advies kan verlenen over alle aspecten van het gemeentelijk verkeersbeleid kunnen er regelmatig onderwerpen aan bod komen die relevant zijn voor ondernemers zoals: het parkeerbeleid, circulatiemaatregelen, inrichting van winkelstraten, aanpak van de verkeersveiligheid,…  Voor lokale UNIZO besturen die interesse hebben om te zetelen in de verkeerscommissie zal het er in eerste instantie op aan komen om een zitje te bemachtigen en die vraag als dusdanig aan de gemeentebesturen te richten.

Inspiratie en nuttige informatie: 

Het UNIZO-bestuursdossier “Hinder wegwerken”

Het UNIZO-bestuursdossier “zelfstandige ondernemers en mobiliteit"

Het mobiliteitshandboek: inspraak en overleg

De verkeercommissie Bertem (Vlaams-Brabant)

 

 

Meer informatie:  uw regionale adviseur ondernemersvereniging en Stef Broodcoorens, adviseur mobiliteit UNIZO-VORMING,

02/238 05 80

  
 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014