Homepage UNIZO Zoek
Zonevreemde bedrijven behouden hun basisrechten


Door een decreetsaanpassing van 13 juli 2001 verkregen de meeste eigenaars van zonevreemde woningen rechtszekerheid. Het bleek zelfs mogelijk om niet-vergunde zaken alsnog vergund te krijgen, mits een regularisatieaanvraag werd ingediend voor 31 januari 2002.

De uitbreiding van deze regeling naar zonevreemde gebouwen, en dus ook bedrijven, kwam er pas eind vorig jaar. De decreetsaanpassing kwam er op 19 juli, maar de publicatie in het Staatsblad liet op zich wachten tot 26 oktober. Dit liet voor de bedrijven een termijn van amper een tweetal maanden om op basis hiervan ook een regularisatieaanvraag in te dienen.

De uitvoeringsbesluiten voor het planologisch attest zijn pas verschenen op 19 februari 2003. Een ondernemer kan nu wel, op basis van de nieuwe regeling, zelf het initiatief nemen om een aanvraag tot verbouwing of uitbreiding in te dienen.

UNIZO heeft steeds gevraagd dat ook zonevreemde bedrijven een minstens even lange periode kregen om zich in regel te stellen. De einddatum van 31 januari was immers niet meer haalbaar om een volledig dossier in te dienen.

Minister Van Mechelen heeft nu bekend gemaakt dat de nieuwe basisrechten voor zonevreemde bedrijven permanent zijn. Dit betekent dat bedrijven ten allen tijde, weliswaar via een planologisch attest, een aantal onvergunde bijzaken kunnen regulariseren.

Let wel, dit is enkel mogelijk wanneer het gebouw "hoofdzakelijk vergund" is; essentiële delen van het gebouw moeten vergund zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Onvergunde gebouwen komen dus niet in aanmerking.

Bovendien heeft minister Van Mechelen een decreetswijzinging aangekondigd die zou toelaten dat geweigerde aanvragen, ingediend voor 31 januari 2003, ten allen tijde kunnen worden hernomen om te voldoen aan de reglementering inzake zonevreemde gebouwen.

Wat nu voor zonevreemde bedrijven ?

Voor zonevreemde bedrijven gelden nog steeds drie mogelijkheden :

Sectoraal BPA zonevreemde bedrijven

Wanneer uw gemeente een sectoraal BPA opmaakt, dan kan u zich als ondernemer hierop inschrijven. Dit betekent dat, vertrekkende van een globale aanpak van de bedrijvigheid in de gemeente, uw bedrijf kan opgenomen worden in een plan dat bestemmingswijziging tot gevolg heeft en waardoor de zonevreemdheid niet meer bestaat.
Informeer hiervoor bij de gemeente.

Ruimtelijk uitvoeringsplan

Wanneer in uw gemeente een goedgekeurd ruimtelijk structuurplan is, heeft de gemeente de mogelijkheid om via ruimtelijke uitvoeringsplannen een bestemmingswijziging door te voeren. Dit is wel een oplossing op langere termijn.

Planologisch attest

‘Het planologisch attest is een document dat aangeeft of een bestaand bedrijf al dan niet behouden kan worden op de plaats waar het gevestigd is. In het geval van behoud worden de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden op korte en op lange termijn meegedeeld.’

U kan als ondernemer zelf initiatief nemen door het aanvragen van een planologisch attest. Hierbij vraagt u aan de gemeente een uitspraak over de toekomstplannen voor uw bedrijf. Bij een positief attest, volgt wel een verplichting tot bouwaanvraag. Het is dus enkel van toepassing voor dringende uitbreidingen of verbouwingen. Zoals hierboven vermeld kan het regulariseren van kleine bouwovertredingen hier deel van uitmaken.

Dit attest kan aangevraagd voor elk bedrijf, ongeacht de sector. Eén van volgende drie voorwaarden moet wel vervuld zijn :

  • milieuvergunningsplichtig zijn
  • volwaardig land- of tuinbouwbedrijf
  • de omzet moet minstens 250 000 euro bedragen

Wanneer een gemeente of een hogere overheid een positief attest aflevert, dan is zij verplicht om binnen het jaar een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor het bedrijf en omgeving. Op basis van een dergelijk (goedgekeurd) plan kan u uw bouwaanvraag indienen.

Voor meer informatie:  uw regionale adviseur en Mia.vancompernolle@unizo.be

 

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014