Homepage UNIZO Zoek
Parkeerbeleid: Controle op parkeren door een privé-firma, kan het of niet?

Er is wat deining ontstaan over de juridische correctheid van de inning van parkeerretributies door privé firma’s. In Mol, Oostende, Jette en onlangs in Sint-Niklaas, oordeelden vrederechters dat privé parkeerbedrijven op onrechtmatige wijze persoonsgegevens achterhalen bij het DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen), en dit zou in strijd zijn met de privacy wetgeving. Een gemeente kan zich bij de DIV kan laten berichten over de identificatie van de houder van de kentekenplaat wanneer deze laatste naliet een parkeerretributie te betalen. De discussie gaat erover of een privé firma of een autonoom gemeentelijk bedrijf ook bij DIV terecht kan voor de identificatie van de voertuigen. Een aantal vrederechters oordeelt van niet, een ander deel vindt van wel, mits aan bepaalde voorwaarden voldaan is.  

Waarover gaat het?  De uitspraak van de vrederechters betreft enkel parkeerretributies. Het gaat dus niet over boetes of parkeerbelasting. In gemeenten of steden waar geen retributies maar wel belastingen geheven worden (bv. Brugge), stelt zich het probleem niet. Daarnaast is blijkbaar enkel de inning door privé firma’s in strijd met de privacy wet. Privé firma’s mogen de controle op de openbare weg doen.
Volgens de uitspraak van verschillende vrederechters is het echter niet aan deze privé firma’s om ook de inning te doen aangezien ze dan op onrechtmatige weg de gegevens van DIV moeten raadplegen om de bestuurders van de wagens op te sporen. Bij gemeenten die enkel de controle uitbesteden, maar de inning zelf doen (bv. Gent) stelt zich op dit vlak ook geen probleem.
Tenslotte doen heel wat vrederechters toch nog uitspraken waarbij bestuurders wel de retributie moeten betalen. Het argument wordt dan gebruikt dat het niet in strijd is met de wet dat privé-bedrijven de gegevens kunnen verkrijgen via de tussenschakel van het lokale bestuur of de lokale politie, op voorwaarde dat de gemeente in haar overeenkomst met de privé-firma expliciet opneemt dat deze gegevens enkel mogen gebruikt worden ter identificatie van de retributieplichtige, en na betaling moeten vernietigd worden.
In 60 tot 70 Vlaamse gemeenten is de vaststelling en de inning van parkeerretributies uitbesteed aan privé firma’s. In het slechtst denkbare geval leiden deze uitspraken van vrederechters in deze gemeenten tot een cascade-effect, wat de facto wil zeggen dat in deze steden en gemeenten geen handhavingsbeleid meer kan gevoerd worden. En een parkeerbeleid zonder controle leidt tot chaos.
In elk geval heerst er op dit moment duidelijk tegenstrijdige rechtspraak. Het is aan de federale overheid om hier snel klaarheid in te brengen en het wetgevend kader aan te passen. 

Meer informatie: Stef.Broodcoorens@unizo.be, adviseur mobiliteit

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014