Homepage UNIZO Zoek
Parkeerbeleid: neem het voortouw in de discussie. Wij helpen u!

Parkeren en parkeerbeleid. Voor vele ondernemers betekent dit slapeloze nachten. Want ondoordachte maatregelen kunnen gevolgen hebben voor de eigen onderneming. Zij verwachten, zeer terecht, dat hun UNIZO-bestuur opkomt voor hun belangen. Wij kunnen u daarbij helpen.

Wij helpen u een eigen voorstel van parkeerbeleid opmaken.

Aan de hand van het UNIZO-bestuursdossier ‘Parkeerbeleid in uw gemeente’  stellen wij samen met uw UNIZO-bestuur een eigen voorstel van parkeerbeleid op. Daarbij hebben we aandacht voor de bekommernissen van ondernemers, maar ook met de specifieke noden van bewoners, klanten, bezoekers,....
 
Wij helpen u het gemeentebestuur overtuigen van de noodzaak aan parkeerplaatsen.

Lokale overheden zijn er zich vaak niet van bewust dat verschillende typen klanten en winkels andere parkeernoden hebben. Het parkeeraanbod en –tarieven moeten hierop afgestemd zijn. Zo garandeert een kwartier gratis parkeren een hoge rotatiesnelheid en dus ook veel parkeergelegenheid voor runshoppers die bijvoorbeeld snel de krantenwinkel binnenspringen. Voor dagelijkse aankopen is een parkeerplaats op korte loopafstand een noodzaak. Heel anders is het recreatief winkel waarbij mensen bereid zijn om hun auto verder te parkeren tegen een gunstiger tarief. Zonder handel en tewerkstelling – met realistische voorwaarden voor werknemersparkeren - dreigen steden dood te bloeden.

Wij adviseren u bij een parkeeronderzoek of stellen samen met u een parkeeronderzoek op.

Hoeveel parkeerplaatsen zijn er nodig? De inschatting van de noodzaak aan x-aantal parkeerplaatsen is eerder subjectief. Een parkeeronderzoek geeft exacte cijfers over het aantal parkeerplaatsen, de bezettingsgraad, de parkeerduur, de rotatiesnelheid, enzovoort. Dit is de basis voor maatregelen.

Een onderzoek door een studiebureau kost geld, maar is voor een gemeente of stad een zinvolle investering.  Het is de voorwaarde voor een duurzaam parkeerbeleid met evenwichtige maatregelen die rekening houden met de bekommernissen van de verschillende betrokkenen.

Wil de gemeente hierin niet investeren? Dan kunt u ook een eigen, wat beperkter, onderzoek doen. Of vraag de gemeente de stadswachten een eenvoudige telling te laten maken op basis van een UNIZO-format.

Wij helpen u een informatieavond over parkeren in uw stad of gemeente opzetten.

Parkeren komt vooral ter sprake in de Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC) in het kader van de mobiliteitsconventanten en/of in een verkeerscommissie. Ook bij de GECORO gaat het over mobiliteits- en parkeerbeleid, ruimtelijke ordening en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een belangrijke opdracht van een UNIZO-bestuur is haar leden te informeren over het beleid dat de stad of gemeente wil voeren. Een informatieavond samen met het gemeentebestuur brengt verheldering. Wij helpen u bij de voorbereiding en nemen deel aan de discussie.

Informatie en begeleiding: Stijn Vancuyck,  Adviseur Mobiliteit UNIZO-VORMING, Tel.02/238.05.80, stijn.vancuyck@unizo.be

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014