Homepage UNIZO Zoek
Statuten voor een lokale UNIZO ondernemersvereniging (feitelijke vereniging)

klik hier voor modelstatuten lokale UNIZO Ondernemersvereniging feitelijke vereniging.

In tegenstelling tot de vereniging zonder winstoogmerk (VZW), wordt de feitelijke vereniging niet beheerst door de bepalingen van de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (zoals gewijzigd), gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 1 juli 1921 (“VZW-Wet”). In onderstaande modelstatuten komen dan ook geen verwijzingen naar de VZW-Wet terug. Gezien de afwezigheid van specifieke wetgeving, is het van wezenlijk belang voor een feitelijke vereniging om goed uitgewerkte statuten te hebben.

Omdat wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke uniformiteit in de organisatie en werking van de lokale UNIZO-ondernemersverenigingen  (VZW’s en feitelijke verenigingen), is het standpunt van UNIZO-nationaal dat onderstaande modelstatuten voor zover als mogelijk ongewijzigd dienen te worden aangenomen door de (stichtende) leden van de feitelijke verenigingen. Afwijkingen van onderstaande modelstatuten (behoudens waar een keuzemogelijkheid is voorzien), dienen dan ook te worden gemotiveerd ten aanzien van UNIZO-nationaal.

In geval van niet-naleving van bovenstaande, behoudt UNIZO zich het recht voor om de financiële middelen en andere voordelen voorzien voor de lokale UNIZO-ondernemersverenigingen  niet toe te kennen. 

In overleg met uw adviseur lokale werking kunnen deze statuten aangepast worden aan uw lokale werking, bijvoorbeeld indien u met werkgroepen werkt kunt u dit opnemen. Wat in het vet staat wordt als omschrijving vereist door banken. Dus daar kunt en mag u niets wijzingen.

Financiële instellingen vragen bij het openen, het beheer of afsluiten van een rekening, naar statuten.  u aan deze statuten ondertekend door voorzitter, secretaris en penningmeester aan uw financiële instelling te bezorgen.  En ook een copie aan uw regionale directeur.

Meer informatie: Jerry Crombez, coördinator ondernemersverenigingen.

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014