Homepage UNIZO Zoek
Minder hinder: Uitbreiding rentetoelage!

Zijn er in uw gemeente wegenwerken bezig of liggen er plannen op tafel? De Vlaamse regering heeft beslist om het huidige systeem van rentetoelagen voor hinder bij openbare werken uit te breiden. De uitbreiding bestaat er in dat kredieten die werden afgesloten vóór de start van de werkzaamheden nu ook in aanmerking komen voor de rentetoelage. De Vlaamse regering wil hiermee vooral tegemoet komen aan starters en ondernemers die net grote investeringen gedaan hebben en die het bijgevolg bij openbare werken extra moeilijk krijgen door teruglopende inkomsten. Tegen het einde van het jaar moet de uitgebreide regeling operationeel zijn.

De steunmaatregel van de rentetoelage bestaat reeds sinds 2007. Met deze rentetoelage wordt tussengekomen in de rentelast van zelfstandigen en KMO’s die door openbare werken een nieuwe financieringsovereenkomst moeten afsluiten bij de bank. Nieuw is nu dat ook kredieten die werden afgesloten voor de start van de werken in aanmerking kunnen komen voor de rentetoelage. Dit initiatief helpt voorkomen dat deze ondernemingen overkop gaan, omdat zij tijdens de werken beter de verplichtingen tegenover hun bank kunnen nakomen.

Aan de eenvoudige procedure en ingestelde steunplafonds die nu gelden, wordt niet geraakt. Afhankelijk van de duurtijd van de werkzaamheden kan de totale rentelast voor 80% (bij openbare werken die minder dan een jaar duren) en tot 100% (bij werken die meer dan een jaar duren) worden gesubsidieerd. De toelage op de rentelast van een of meerdere bestaande beroepsleningen kan niet meer bedragen dan jaarlijks 8% van het ontleende bedrag en absoluut 50.000 euro per dossier. De bestaande beroepslening mag ook niet meer bedragen dan 500.000 euro.

De subsidie wordt door de onderneming rechtstreeks bij het Agentschap Ondernemen aangevraagd via een eenvoudig aanvraagformulier. De betaling van de toelage gebeurt eveneens rechtstreeks door het Agentschap Ondernemen aan de onderneming. Op deze manier wordt de administratieve last voor de onderneming bewust zo laag mogelijk gehouden.
Met deze eenvoudige procedure en uitgebreide maatregel wordt verwacht dat het aantal aanvragen op jaarbasis zal verdubbelen.

Meer  info vindt u alvast op  www.agentschapondernemen.be.

UNIZO-VORMING organiseert ook de Informatief-avond ‘Straat open, zaak dicht’, waarbij ook de andere wettelijke maatregelen worden toegelicht om de hinder bij openbare werken te beperken. Tijdens de avond brengen we ook een gesprek op gang over de communicatie van de gemeente tijdens de werken en de mogelijkheden om commerciële acties te organiseren.

Meer info: Els Cools, Adviseur mobiliteit UNIZO-VORMING, Tel.: 02 238 05 80
Mail: els.cools@unizo.be

 

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014