Homepage UNIZO Zoek
Belangenbehartiging: Beleids- en Beheerscyclus voor lokale besturen.

De BBC, dat staat dan voor “Beleids- en Beheerscyclus”, waarop alle lokale besturen vanaf januari 2014 ten laatste moeten overschakelen. Als gevolg van het planlastendecreet verdwijnen de vroegere plannen per sector en alle rapporteringsverplichtingen waaraan gemeente/stad/OCMW moesten voldoen. Ter vervanging moet elk lokaal bestuur wel één globaal plan maken, waarin het duidelijk zijn eigen prioriteiten bepaalt. Dit globale plan bestaat uit een aantal beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassing aan het meerjarenplan, het budget, de budgetwijziging en de jaarrekening). Daarnaast zijn er ook enkele verplichte beheersrapporten: het beheersbudget, de interne kredietaanpassing en de beheersrekening, de boekhouding zeg maar.

Dit meerjarenplan moet door het gemeentebestuur voorbereid en goedgekeurd worden tijdens het eerste jaar van de legislatuur (2013) en heeft betrekking op de volgende zes jaar (2014-2019), dus ook op het eerste jaar van de volgende legislatuur. Uiteraard zijn tussentijdse aanpassingen mogelijk.

Het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota en uit een financiële nota.

In de strategische nota staan de prioritaire beleidsdoelstellingen. Via actieplannen en acties wordt duidelijk gemaakt hoe ze gaan uitgevoerd én gefinancierd worden. Het bestuur kiest zelf welke beleidsdoelstellingen absoluut voorrang krijgen. Hierover moet uitgebreid gerapporteerd worden aan de gemeenteraad. Over alle andere doelstellingen mag in meer algemene termen gerapporteerd worden.

Daarnaast bepaalt de Vlaamse overheid een aantal Vlaamse beleidsprioriteiten. Op deze prioriteiten kunnen de gemeenten/steden intekenen en daar subsidies voor krijgen.

Gaan we dan niet allemaal dezelfde plannen krijgen, geschreven in functie van die subsidies ?

Hierop zegt Leander Price van het Vlaamse departement Bestuurszaken, de verantwoordelijke voor het dossier planlastvermindering bij de lokale besturen, in een interview in Lokaal, het maandblad van de VVSG (januari 2013, blz 23-26) hetvolgende:

“In de BBC staat het lokale verhaal centraal, en niet de prioriteiten die Vlaanderen voorstelt. Stel als gemeenteraad je eigen prioriteitenlijstje samen op basis van de lokale behoeften en maak een eigen lokaal meerjarenplan en er zullen punten zijn die met de Vlaamse beleidsprioriteiten overlappen zodat je subsidies kan krijgen.”

Meer info vindt u op:

-          http://binnenland.vlaanderen.be/bbc

-          http://www.vvsg.be/WERKING_ORGANISATIE/Pages/Beleids-enbeheerscyclusgemeentenenOCMW's.aspx

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014