Homepage UNIZO Zoek
Vraag en antwoord over standpunt PWA

Achtergrond bij de UNIZO-beslissing om uit de PWA’s te stappen.

De Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen, zoals PWA’s voluit heten, zijn 20 jaar geleden gecreëerd met het doel om enerzijds werklozen een werkervaring aan te bieden en anderzijds lokale noden (zoals poetsdiensten) in te vullen. De start van de PWA’s ging ook gepaard met de invoering van de PWA-cheques. De opstart van de verschillende vzw’s viel samen met de start van de regionalisering van ons ‘tewerkstellingsbeleid’, wat in Vlaanderen leidde tot de oprichting van VDAB.

In 20 jaar is het arbeidsmarktbeleid grondig geëvolueerd van controle op werklozen naar activering van werkzoekenden. Deze evolutie is gepaard gegaan met een andere benadering van werkzoekenden door RVA en VDAB. De opdracht van de PWA’s bleef evenwel dezelfde.

Bovendien werden 10 jaar geleden de dienstencheques gecreëerd. In tegenstelling tot de PWA-cheques hebben de dienstencheques een activerend karakter. Dienstenchequewerknemers zijn geen werkzoekenden, maar volwaardige werknemers. Sinds de invoering van de dienstencheques is het takenpakket van de PWA’s grondig ingeperkt, evenals de doelgroep.

Waarom stapt UNIZO uit de PWA’s?

Na 20 jaar heeft UNIZO voor zichzelf de balans opgemaakt. UNIZO stelt dat het concept PWA geen afdoend antwoord meer biedt op de actuele arbeidsmarktvraagstukken op het vlak van activering en uitstroom naar werk. Daarom kiest UNIZO resoluut voor een uitdoving van de PWA’s.

Waarom kunnen we niet wachten met het uitstapscenario tot na de staatshervorming?

Het is inderdaad zo dat het Institutioneel Akkoord van 2011, het zogenaamde Vlinderakkoord, de PWA’s overhevelt naar Gewesten. De uitvoering hiervan zal gebeuren in de loop van 2013 en ten laatste 2014. UNIZO is van mening dat de hernieuwing van de mandaten naar aanleiding van de nieuwe legislatuur een goede aangelegenheid is om duidelijkheid te scheppen over de rol van de UNIZO-vertegenwoordigers. De laatste jaren heeft UNIZO reeds meermaals duidelijke signalen gegeven aan beleidsmaker, zowel federale en Vlaamse , als aan het Vlaams PWA-platform.

Wat met de PWA-werknemers?

We moeten hier een onderscheid maken tussen de PWA-beambten en de werkzoekenden met een PWA-tewerkstelling. Wat betreft de PWA-beambten stelt zich geen probleem, zij zijn en blijven RVA-medewerkers. Wat betreft de opvang en begeleiding van de (huidige) doelgroepwerknemers van de PWA’s wil UNIZO meewerken aan het bieden van alternatieven. De meeste PWA-werknemers kunnen tewerkgesteld worden via andere sociale tewerkstellingsvormen zoals maatwerkbedrijven (de huidige Beschutte en Sociale werkplaatsen), maatwerkafdelingen (Invoegbedrijven), de lokale diensteneconomie (LDE).

UNIZO heeft me jaren geleden gevraagd om in PWA te zetelen ik heb dit met toewijding gedaan. Heb ik mijn taak dan niet naar behoren vervuld?

Toch wel! UNIZO is blij met het werk van zijn PWA-vertegenwoordigers. De UNIZO PWA-vertegenwoordigers hebben in de verschillende PWA’s het verschil gemaakt en daarvoor zijn wij elk van hen dankbaar. Deze positieve energie wil UNIZO aanwenden voor de versterking van de lokale ondernemingsverenigingen (LOV’s).

Als UNIZO mij niet meer afvaardigt, kan ik dan als individu zetelen?

Neen. Een PWA vzw is paritair samengesteld en bestaat enerzijds uit politieke vertegenwoordigers en anderzijds vertegenwoordigers van de organisaties die vertegenwoordigd zijn in de Nationale Arbeidsraad (NAR), de zogenaamde sociale partners. Elke vertegenwoordiger wordt door één van deze organisaties afgevaardigd. Men zetelt dus niet in eigen naam, maar in naam van de organisatie.  

Graag zou ik mijn engagement binnen de dienstenchequeonderneming wel verderzetten. Kan dat?

Ja, maar enkel wanneer de dienstencheque-activiteiten los gemaakt worden uit de PWA vzw. Concreet betekent dit dat de PWA vzw een nieuwe vzw of vennootschap moet oprichten die de dienstencheque-activiteiten overneemt. Deze activiteiten zijn makkelijk los te maken uit de PWA vzw aangezien deze ondergebracht zijn in een sui generis-afdeling. Concreet betekent dit dat de dienstencheque-activiteiten nu reeds boekhoudkundig gescheiden zijn van de andere PWA-opdrachten. Deze nieuwe vzw of vennootschap kan los van de PWA vzw werken. Binnen deze nieuwe organisatie of onderneming kunnen individuen wel in eigen naam zetelen.

Heeft u nog vragen?  Bjorn Cuyt

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014