Homepage UNIZO Zoek
Belangenbehartiging: UNIZO over de aankopen/aanbestedingen door lokale overheden bij eigen ondernemers

Kan uw gemeentebestuur dat zomaar?

De wetgeving op de overheidsopdrachten dwingt de overheden in een vrij streng keurslijf, waar één van de basispijlers is het voldoende ruim in de mededinging stellen van de opdracht, zodat de concurrentie maximaal kan spelen. Daarnaast waakt Europa streng over de vrijgemaakte interne markt. De regels zijn opgemaakt net om niemand of een bepaalde doelgroep te bevoordelen, maar integendeel gelijke kansen te bieden.

Dé aanbestedingsvorm is in  regel de openbare aanbesteding, of de offertevraag. De onderhandelingsprocedure is dus de uitzondering. Voor de openbare aanbesteding en de offertevraag, mag de kwalitatieve selectie van de opdrachtnemer enkelslaan op :

  • financiële, economische eisen (balans, bankverklaring, omzet enz.)
  • technische minimumeisen (bv. technische uitrusting, personeelsbezetting), die dus slaan op de vakkundigheid, de doeltreffendheid, ervaring en betrouwbaarheid ”.

De opdracht zo omschrijven zodat lokale handelaren een voordeel op de anderen hebben, is dus bijna niet mogelijk. Het enige waar nog speelruimte is, betreft de kleine overheidsopdrachten waarvoor mag aanbesteed worden met de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, of voor de hele kleine bedragen via aangenomen factuur.

In sommige sectoren, bijvoorbeeld in de bouwsector, speelt het aspect “lokaal” minder omwille van het uitgestrekte werkgebied van onze leden. Hou er anderzijds ook rekening mee dat als uw gemeentebestuur zo’n regel in uw voordeel uitwerkt, dat de buurgemeente dat ook voor haar ondernemers kan doen..

Wat is het UNIZO-standpunt ?

Wij pleiten er voor dat een lokale overheid, binnen de perken van de  wettelijke bepalingen inzake aanbestedingen (wetgeving overheidsopdrachten), aankopen doet bij de handelaars en KMO’s uit eigen gemeente. Uw lokale UNIZO-ondernemersverenging kan er mee voor zorgen dat de lokale overheid haar ondernemers kent.  

Op de website Bestuurszaken  van de Vlaamse overheid vindt u nog meer informatie. Klik hier.

Nadia Schepens, juridisch adviseur Bouwunie, volgt de reglementering over overheidsaankopen op.

Meer informatie: Els Cools

 

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014