Hoe start ik als zelfstandige?

Iedereen die start als zelfstandige, ook in de Kinderopvang, dient een reeks formaliteiten in acht te nemen.  Onze collega’s van Zenito zetten ze graag even op een rijtje.

 

Inschrijven VDAB

Vergeet niet om je vooraf in te schrijven bij de VDAB om zeker te zijn dat je al begint met het opbouwen van je rechten.

Verplichte administratieve formaliteiten

In de eerste plaats moet je weten of je wil starten als zelfstandige in een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je aan de slag kan.

 1. Registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
  Je bent verplicht om je opstart te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket. Via Zenito kan de procedure ook volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

 2. Vestigingsplaats
  Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.

 3. Btw-hoedanigheid
  Ben je btw-plichtig, dan moet je:
  - Je voor BTW-doeleinden registreren
  - BTW aanrekenen
  - Periodieke BTW-formaliteiten verrichten

 4. Aansluiten sociaal verzekeringsfonds
  Een zelfstandige moet zich voor de start van zijn zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Hiervoor kan je terecht bij Zenito.

 5. Aansluiten bij een ziekenfonds
  Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.

 6. Professionele rekening openen
  Als zelfstandige moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.

 7. Een boekhouding voeren en fiscale aangifte
  Je bent verplicht om een correcte boekhouding te voeren. Een goede boekhouder is dus cruciaal!

 

Heb je nog vragen, contacteer de Ondernemerslijn op het nummer 0800 20 750 | ondernemerslijn@unizo.be

Laatste aanpassing: dinsdag 11 april 2017
Verwante trefwoorden: kinderopvang / schijnzelfstandige
Lid worden Infopakket

KO

 partners

nationale partners

KBC Proximus Zenito ADMB