Vanaf 2020 één uur gratis parkeren in Genk-centrum en handelsstraten

banner-top-gratisparkeren

Beste Ondernemer


Als voorzitter van UNIZO Genk kan ik u goed nieuws melden. We zijn vanuit UNIZO Genk al zeer lang vragende partij om het 1 uur gratis parkeren in Genk door te voeren.

Dit hebben we voor de gemeenteraadsverkiezingen gevraagd aan alle politieke partijen, maar ook tijdens onze gesprekken met de huidige coalitie zijn we blijven ijveren voor het 1 uur gratis parkeren.

 

Vanaf 1 januari volgend jaar voert het stadsbestuur één uur gratis parkeren in in Genk-centrum, de Vennestraat, de Stalenstraat en de Hoevenzavellaan. Het gaat om het bovengronds parkeren, dus niet om de parkeergarages. Wie een half uur langer wil staan, betaalt 2,5 euro in Genk-centrum en 1 euro in de handelsstraten. Door deze maatregel in te voeren maakt de stad het systeem eenvoudiger en dus duidelijker voor parkeerders –ook een voordeel voor de handelaars. Voor het beheer en de handhaving van dit parkeersysteem gaat het stadsbestuur op zoek naar een nieuwe externe partner.

 

Nieuwe overeenkomst, eenvoudiger systeem

Deze maand nog wordt groen licht gevraagd aan de gemeenteraad voor het bestek rond ‘maaiveldparkeren’ zoals dat heet. Daarmee gaat de stad op zoek naar een nieuwe externe partner voor het beheer en de handhaving van het bovengronds parkeren in Genk-centrum en de handelsstraten. “Het huidige contract loopt eind dit jaar af. We schrijven een nieuwe opdracht uit voor twee jaar. Dit gegeven hebben we meteen aangegrepen om ons bovengronds parkeerbeleid eens onder de loep te nemen”, aldus schepen van mobiliteit Michaël Dhoore. “Door de jaren heen zijn er verschillende parkeerregelingen gekomen. Dat is voor de mensen niet altijd duidelijk. Dus gaan we dit vereenvoudigen.”

 

Concreet parkeer je vanaf 2020 bovengronds in Genk-centrum of in één van de handelsstraten één uur gratis. Wil je een halfuurtje langer blijven, dan kan dat aan 2,5 euro in het centrum en aan 1 euro in de handelsstraten en dit tussen 9 en 18 uur doorlopend. Wil je in het centrum langer staan dan anderhalf uur, dan parkeer je dus best in één van de parkeergarages of op één van de gratis parkings aan de rand van het stadscentrum. Parkeer je te lang of neem je een plaats voor vergunninghouders in, dan betaal je 25 euro voor een volledige dag.

 

Stimulans voor de handel

“We maken het eenvoudiger voor de mensen en door één uur gratis aan te bieden, willen we onze handelskernen een impuls geven. Want hoe je het ook draait of keert, dichtbij kunnen parkeren aan een democratisch tarief, dat is handig en gerieflijk en blijft een belangrijke stimulans voor mensen om hun boodschappen te gaan doen of een koffie te gaan drinken”, vervolgt schepen Toon Vandeurzen.

 

Het ‘shop & stay’-systeem dat een jaar geleden als experiment werd ingevoerd op de Fruitmarkt, kan in het nieuwe systeem vanaf 2020 behouden blijven. “We gaan dit systeem in elk geval evalueren en beslissen daarna samen met de nieuwe concessionaris of we het behouden of niet”, klinkt het bij schepen Dhoore.

 

Wat blijft zoals het was

De zones voor betalend parkeren blijven dezelfde zoals nu. Ook de blauwe zones behouden hun afbakening en de parkings aan de stadsrand blijven ook zoals ze nu zijn. Dat wil zeggen dat de gratis parkings aan onder meer de Molenvijver behouden blijven. Voor personen met een handicap die een parkeerkaart hebben, blijft het gratis parkeren onbeperkt in tijd bestaan. 

Vanuit UNIZO Genk blijven ijveren voor uw belangen als ondernemer.

 

Met vriendelijke groeten

 

Jochem Martens

Voorzitter UNIZO Genk


terug naar overzicht nieuws>>

Datum: 08 juni 2019
Lid worden Infopakket
b
UNIZO-lidmaatschap

UNIZO lid worden
sp
sp
sp
AANBESTEDINGSPLATFORM

res161661_9

sp
UNIZO maakt werk van ondernemen
in Genk
KBC Proximus Liantis