Ondernemers draaien mee op voor pensioenfactuur van Stad Genk

UNIZO Genk is niet te spreken over de geplande invoering van de nieuwe belasting op economische bedrijvigheid door het Genkse stadsbestuur.  Deze belasting zal de Genkse bedrijven jaarlijks 4,3 miljoen euro kosten en geheven worden op de bebouwde oppervlakte.  Een belasting heffen op de bebouwde oppervlakte mist elke realiteitszin.  Dit is geen belasting op de economische bedrijvigheid maar eerder een belasting op de fysieke aanwezigheid in Genk.

 

Wie veel oppervlakte inneemt betaalt meer.  Een bedrijf met pakweg een bebouwde oppervlakte van 6000 m2 moet al meer dan 10.000 euro per jaar aan extra belastingen ophoesten, los van toegevoegde waarde, omzet of winst die gerealiseerd wordt.  Tarieven tot 175.000 euro per jaar vindt UNIZO Genk helemaal van de pot gerukt.

 

In het geheel van extra middelen die de stad Genk wil ophalen hebben de Genkse bedrijven toch wel een heel groot aandeel. Terwijl de Genkse bedrijven een groot deel van de sluiting van Ford Genk hebben opgevangen.  Ten tijde van de sluiting van Ford Genk werden de bedrijven doodgeknuffeld, enkele jaren later worden ze allemaal met extra belastingen beloond …

 

Naast de invoering van een oppervlaktebelasting wordt ook de aanvullende personenbelasting verhoogd. Dit betekent concreet dat de zelfstandige ondernemers die in Genk hun bedrijf hebben en er ook wonen twee keer extra belastingen gaan betalen. 

 

Stad Genk beweert dat er naar een evenwicht werd gezocht tussen de inspanningen van de Genkse bedrijven en de inwoners. Uit de cijfers blijkt echter dat de bedrijven in totaal voor maar liefst 5 keer meer bijdragen dan de inwoners aan de extra inkomsten die de stad heeft gezocht. Paradoxaal genoeg dienen die inkomsten dan ook nog om de verhoogde pensioenfactuur van de stad te betalen. Met andere woorden, de pensioenfactuur van stad Genk wordt integraal naar de ondernemers gestuurd.

 

Begrijpen wie kan ….

 

 

Met teleurgestelde groeten

 

 

Jochem Martens

Voorzitter UNIZO Genk

Klik hier voor de korte enquête op deze belastingverhoging.

terug naar overzicht nieuws>>

Datum: 29 november 2019
Lid worden Infopakket
b
UNIZO-lidmaatschap

UNIZO lid worden
sp
sp
sp
AANBESTEDINGSPLATFORM

res161661_9

sp
UNIZO maakt werk van ondernemen
in Genk
KBC Proximus Liantis