UNIZO Maaseik reikt dertiende Bronzen Eikenblad uit aan Slagerij Houben

fotomaaseik_winnaars

Het bestuur van UNIZO Maaseik en een jury van zelfstandige ondernemers kozen voor de dertiende keer hun Ondernemer van het Jaar. Daarmee vieren zij het ondernemerschap en zetten ze Maaseiker bedrijven in de kijker. De competitie kreeg zijn beslag tijdens het ondernemersfeest op 17 januari.

 

De genomineerden voor het Bronzen Eikenblad 2019 waren: De Kiësklok, meesters in de ambachtelijke kazen in de binnenstad, Bloemen Anthos, bekende groenspecialist in geuren en kleuren in Neeroeteren (sinds kort ook in de Maaseiker winkelstraat met een pop-up en binnenkort met een nieuw bedrijfsconcept) en Slagerij Houben, de moderne ambachtelijke slager die uitblinkt in kwaliteit, service en organisatie. Deze laatste ging met de titel Maaseiker Ondernemer van het Jaar 2019 aan de haal. Bloemen Anthos nam de Publieksprijs mee naar huis.

 

Verloop van de wedstrijd

Voor de uitgave 2019 maakten de bestuursleden van UNIZO Maaseik een longlist van verdienstelijke ondernemingen. Zij hielden rekening met uitstraling, communicatie, verwezenlijkingen, investeringen, externe informatie, spontane kandidaturen & voordrachten, enz. Vervolgens kozen ze bij stemming vijf kandidaten die uitgenodigd werden een deelnamedossier in te vullen. Daarbij lieten zij zich inspireren door de Winkelhier-campagne van UNIZO: de jury kreeg een shortlist van opvallende kleinhandelaars ter beoordeling voorgelegd. Op basis van de informatie in het dossier (geschiedenis, missie, waarden, visie, doelstellingen, strategie en digitale transformatie) kozen ze drie genomineerden.

Op 14 januari vereerde de jury de genomineerden met een bezoekje, waarna de beraadslaging plaatsvond over wie het Bronzen Eikenblad 2019 in zijn prijzenkast mocht zetten. Op vrijdag 17 januari vond de proclamatie van de winnaars plaats ter gelegenheid van het jaarlijkse ondernemersfeest, dat dit jaar plaatsvond in het historische Hotel Van Eyck, dat al sinds 1872 gasten ontvangt in hartje Maaseik.

 

Samenstelling van de Jury

Frank Hungenaert, directeur Mosa-RT, voorzitter van OBM en freelance journalist, zat de jury voor en maakte rapport op. Sylvie Raedschelders, Segmentmanager Events & Awards van UNIZO Maaseik notuleerde en er waren negen stemgerechtigde juryleden: Kristel Schelfhout, Het Warredal (Bronzen Eikenblad 2018); Davy Swennen (Publieksprijs 2018); Sarah Goossens, Gopa Keukens (Bronzen Eikenblad 2013); Ellen Houben, KBC Maaseik (sponsor); Yves Locht, Voorziter INMaaseik; Dirk Dezeure, Voorziter OJM; Marc Vereecken, Schepen Lokale Economie Maaseik; Hilde Peerlings, Business Consultant (UNIZO Livia Award 2013), Cat’rina Vandersteegen (Voorzitter UNIZO Maaseik).

 

Uit het juryrapport

Citaat over Slagerij Houben: "... Sterke presentatie van professionele ondernemers met een perfectionistische aandacht voor kwaliteit. De toewijding aan het ambacht straalt er vanaf. Positieve visie op de toekomst. Verregaande digitalisering van kwaliteitscontrole, productie en personeelsbeheer. Het koppel bedrijfsleiders vormt een efficiënte tandem en ook die synergie is een echte meerwaarde voor dit staaltje van lokaal ondernemerschap ..."

 

De trofeeën

Elke jaar maakt edelsmid en metaalvormgever Stan Van Dinter het unieke kunstwerk voor de Maaseiker Ondernemer van het Jaar, het Bronzen Eikenblad. De winnaar van de Publieksprijs krijgt een keramiek van de lokale kunstenaar Jan Winkels. Dit jaar is dat 't Buimke (Beimke voor de Oeterenaars). Het is een allegorie voor hoop en verwachting, veerkracht en vitaliteit.

 

Erelijst 12 jaar Bronzen Eikenblad

Eric Deckers, toenmalig voorzitter van UNIZO Maaseik, was in 2007 de bedenker en bezieler van de Maaseiker ondernemersprijs. Begin 2015 verliet hij het bestuur, maar zat nog één keer de jury van zijn geesteskind voor. Sindsdien volgt de fiere stichter het gebeuren vanuit de coulissen. In de loop der jaren mochten zich volgende ondernemers Maaseiker Ondernemer van het Jaar noemen:

 

2007 Baeten Vinopolis

2008 Lecot-Raedschelders

2009 Zuivelfabriek Sint-Jozef; Long term achievement: ATM

2010 Studio Segers, publiek: Betonboringen Kris Langers

2011 Camping Zavelbos; publiek: Dakwerken Peters Leon

2012 Pascaud Beauty Innovations; publiek: Tuinaanleg Wout Evens

2013 Gopa Keukens; publiek: Radio LRM

2014 Revilax; starter: Boetiek Joël

2015 Interieur Vangeloven; starter: ‘t Sjoësterke

2016 House of Artistry by Ludovic Beckers; publiek: Oud Oteren

2017 JM Construct; publiek: Ma Marie

2018 De Warre; publiek: Davy Swennen

 

De Walk of Fame kreeg er na afloop van de proclamatie twee nieuwe sterren bij voor 2019: Slagerij Houben voor het Bronzen Eikenblad en Bloemen Anthos voor de Publieksprijs.


terug naar overzicht nieuws>>

Datum: 17 januari 2020
Lid worden Infopakket
b
UNIZO-lidmaatschap

UNIZO lid worden
sp
social media
sp
sp
sp
AANBESTEDINGSPLATFORM

res161661_9

sp
UNIZO maakt werk van ondernemen
in Maaseik
KBC Proximus Liantis