Homepage UNIZO Zoek
Belangenbehartiging: Gemeentelijke adviesraden

Deel uit maken van een gemeentelijke adviesraad is de meest gangbare vorm van participatie. Lees meer.

Er zijn verplichte - de GECORO - en semi-verplichte adviesraden, zoals de Milieuraad of de Cultuurraad. Semi-verplicht betekent dat een gemeente, wil zij Vlaamse middelen of bevoegdheden krijgen voor het lokaal beleid, een adviesraad moet oprichten. De gemeenteraad kan daarnaast op eigen initiatief ook andere adviesraden oprichten, zoals een raad lokale economie.  De hoofdopdracht van de adviesraden is het gemeentebestuur op systematische en regelmatige wijze te adviseren.

De adviesraden worden opgericht door de gemeenteraad.  Zij bepaalt hoe de raad functioneert, wie er in zetelt en legt vast op welke manier er gevolg wordt gegeven worden aan de adviezen.  Lees meer.

De GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) volgt de opmaak en de uitwerking van het gemeentelijk structuurplan en de ruimtelijke uitvoeringsplannen, en dus het globale ruimtelijke ordeningsbeleid in de gemeente. De adviezen van de GECORO maken integraal deel uit van wettelijke procedures. Lees meer.

In de  MINA-raad (de gemeentelijke adviesraad voor Milieu en Natuur) zijn specifieke aandachtspunten onder andere de toegankelijkheid van het containerpark voor ondernemers, duurzaamheidsclausules in openbare aanbestedingen. Lees meer.

De Cultuurraad  geeft niet zelden advies over thema’s die ook in de lokale UNIZO-werking aan bod komen, zoals de organisatie van evenementen, toerisme, uitstraling van de gemeente. Deel uitmaken van de cultuurraad betekent in vele gemeente ook gratis of goedkoop gebruik kunnen maken van de infrastructuur. Lees meer.

De Raad Lokale Economie is niet verplicht. Maar een gemeente of stad die werk wil maken van een krachtig economisch beleid laat zich adviseren door een raad lokale economie.  De kernopdracht is het adviseren bij de planning en de uitvoering van het gemeentelijk economisch beleid en bij de opmaak van een economisch beleidsplan. De raad geeft ook advies bij iedere beslissing in andere beleidsdomeinen die een economische impact, bijvoorbeeld bij belangrijke ingrepen in de verkeerscirculatie van een gemeente. Lees meer.

In welke adviesraden u als UNIZO best zetelt, hangt volledig af van de situatie in uw stad of gemeente  Wij geven u graag nog enkele tips mee voor een goedwerkende adviesraad. Lees meer.

Klik hier voor modelstatuten raad lokale economie.

Klik hier voor de volledige nota over UNIZO en de gemeentelijke adviesraden.

Meer informatie en begeleiding: Els Cools. coördinator lokale economisch beleid.

 

 
Terug naar vorige pagina Maak een afdruk van deze pagina:
Bestuurderskrant Juni 2014